
Dear Board, 
 
The purpose of the MLR discussion at FSSB is to get feedback regarding clarifications to 
CCIIO technical guidance issued for 45 CFR §158.140 on May 23, 2011 and July 11, 2011 
(attached).  I have attached the Final MLR regulation as reference only.  Additionally, 
DMHC has attached a word document summarizing key elements of 45 CFR §158.140 to get 
additional input related to payments made to physicians, IPAs and medical groups asking two 
key questions.   
  

• Will the proposed federal rules regarding MLR have the same impact on fee-for-
service arrangements as with capitation arrangements? 

• Will any of the below categories of expenses ever occur for a fee-for-service provider 
to the extent that these administrative expenses must be broken-out from the clinical 
service payments from the health plans/insurers? 

 
Below are the questions and answers provided by CMS and CCIIO which have stimulated 
our request for feedback: 
  
July 11, 2011 CMS Response to Questions: 
 
REIMBURSEMENT FOR CLINICAL SERVICES PROVIDED TO ENROLLEES 
(INCURRED CLAIMS) (45 CFR §158.140)  
Question #19:  
How should an issuer report amounts paid to third party vendors who pay others to provide 
clinical services to enrollees and who perform network development, administrative 
functions, claims processing, and utilization management?  
Answer #19:  
In general, an issuer may only include as reimbursement for clinical services (incurred 
claims) the amount that the vendor actually pays the medical provider or supplier for 
providing covered clinical services or supplies to enrollees. Where the third party vendor is 
performing an administrative function such as eligibility and coverage verification, claims 
processing, utilization review, or network development, expenditures and profits on these 
functions would be considered a non-claims administrative expense as provided in 45 CFR 
§158.140(b)(3)(ii).  
Some third party vendors provide reimbursement for clinical services to enrollees and 
provide administrative functions such as claims processing and network development. 
Payments by an issuer to a third party vendor to provide clinical services directly to enrollees 
through its own employees are considered to be incurred claims. However, the amounts paid 
by the issuer to a third party vendor for the functions that are not direct clinical services to 
enrollees through its own employees are governed by §158.140(b)(3)(ii), and only the 
amounts the third party vendor pays to providers may be included in incurred claims. 
(Questions and Answers 8 and 9 address what is meant by the term “providers”; 
http://cciio.cms.gov/resources/files/2011_05_13_mlr_q_and_a_guidance.pdf.) The amounts 
attributable to network development, administrative fees, claims processing, and utilization 
management by the third party vendor and the third party vendor’s profits on those activities 
must not be included by an issuer in its incurred claims. 
 
May 23, 2011 CCIIO Response to Questions: 

http://cciio.cms.gov/resources/files/2011_05_13_mlr_q_and_a_guidance.pdf


 
REIMBURSEMENT FOR CLINICAL SERVICES PROVIDED TO ENROLLEES 
(INCURRED CLAIMS) (45 CFR §158.140)  
Question #8:  
Is the entire amount paid to a clinical provider in a capitation arrangement considered an 
incurred claim?  
Answer #8:  
Generally, yes. Where an issuer has arranged with a clinical provider for capitation payments 
rather than fee-for-service reimbursement for covered services to enrollees, and such 
capitation payments include reimbursement for certain provider administrative costs, then the 
entire per member per month capitation payment paid to the provider may be included in 
incurred claims, as provided in 45 CFR §158.140(a).  
The term “provider” in this question and answer does not refer to or include third party 
vendors.  
Question #9:  
Is the entire payment to a non-physician clinical provider in a capitation arrangement 
considered an incurred claim?  
Generally, yes. Although 45 CFR §158.140(a) refers to the fact that it includes capitation 
arrangements with physicians, the intent was to include capitation arrangements with non-
physician providers that are licensed, accredited, or certified to perform clinical health 
services, consistent with State law, and who are engaged in the delivery of medical services 
to enrollees. 
 
 
Regards, 
 
Dennis 
 
Dennis Balmer 
Deputy Director, FSSB 
Department of Managed Health Care 
 
 


